Otsikon mukainen juttu osui silmääni Kodin Kuvalehden kesänumerossa. Siinä Jyväskyläläinen nainen lähtee Lahoren lähellä olevaan paperitehtaaseen töihin vuodeksi. Jatkossa Kodin Kuvalehdessä julkaistaan myös matkaan liittyvää kolumnia. Jutun kuvat olivat tutun näköisiä, nähtävästi juuri Lahoressa kuvattu ja osa haastatellun kommenteista kyllä palautti niin hyvin muistoja mieleen. Tässäpä muutama launaus jutusta:

"Räpsä. Räps. Kameroita ojossa. Rohkeimmat kysyvät, saako ottaa kuvan." Tätähän se oli. Itse olin onneksi värjäyttänyt sattumalta vaaleahkot hiukseni tummiksi mutta silloin 1,5-vuotias tyttäreni oli blondi. Tavallaan tämä ei olisi haitannut yhtään mutta nykyisenä digiaikana sitä ei ikinä tiedä mihin nuo kuvat päätyvät.

"Uutisissa kerrotaan yleensä hirveimmistä asioista, vaikka 90 prosenttia kansasta eläisi täysinrauhallisesti omaa elämäänsä...Liikenne on suurempi riski kuin poliittinen tilanne. Enhän minä ole tunkemassa urdunkieliseen mielenosoitukseen, mutta ostoksilla on pakko käydä. Itse en ajaisi täällä kuin panssarivaunua." Juuri naulankantaan. Mekin saatiin mielenosoituksista aina hyvät tiedotteen YK:lta ja niillä rauhattomilla alueilla ei muutenkaan liikuttu juurikaan. Eli emme nähneet todellakaan kun sitä normaalia elämää. Liikenne sen sijaan oli aluksi shokki. Kaistamerkinnät esim. olivat ihan pelkkä vitsi :)

"Työturvallisuus on olematonta; rakentajilla ei ole kymmenien metrien korkeudessa minkäänlaisia turvavaljaita tai -kaiteita. Kaikki tehdään käsin, muurauslaastista alkaen." Tätä se kait sitten on kun työvoima on halpaa. Uuden miehen saa aina tilalle ja on halvempi teettää kaikki alusta alkaen työmiehillä eikä haaskata rahaa valmiisiin koneisiin, laitteisiin tai materiaaleihin. Tämä kyllä näkyi siellä yleisessä katukuvassa hyvin.

Yleisesti hän myös naisena oli ilmaa työkavereilleen ja muutenkin tutustuminen muihin oli hankalaa. Itse en Islamabadissa kokenut tätä ongelmaksi enkä tällaiseen törmännyt, mutta pääkaupunki onkin hyvin pitkälle länsimaalaisin kaupunki maassa monine kansainvälisine työpaikkoineen ja näin ollen myös kansainvälisine asukkeineen.